Investiția într-un sistem fotovoltaic rezidențial capătă tot mai mult sens, odată cu introducerea legii compensării cantitative, dar și a creșterii semnificative a prețului la energie.
În plus, energia electrică produsă din surse regenerabile devine din ce în ce mai accesibilă, iar proprietarii de case și companii fac, cu pași mici dar hotărâți, tranziția de la energia electrică produsă prin metode tradiționale la energia verde și curată, produsă prin intermediul sistemelor fotovoltaice.
Cu toate acestea, viitorii prosumatori se lovesc, adesea, de o întrebare foarte bine fondată, și anume – de câte panouri fotovoltaice am nevoie pentru a-mi acoperi necesarul de energie pentru locuința mea?
Răspunsul este relativ simplu, iar prin intermediul acestui articol vă ghidăm să ajungeți la el.
Cum funcționează un sistem fotovoltaic?
Înainte de toate, este esențial să înțelegem modul în care sistemul fotovoltaic funcționează pentru a produce economii la factura de energie.
Un sistem fotovoltaic este compus din:
Panouri fotovoltaice
Invertor solar
Structură de montaj
Contor inteligent
Accesorii electrice
Baterie solară (opțional)
Panourile fotovoltaice sunt amplasate pe acoperișul locuinței sau, în cazul în care spațiul pe acoperiș nu permite, la sol, cu ajutorul structurii de montaj special create pentru acest scop. Odată expuse la razele solare, electronii din celulele fotovoltaice ale panourilor solare încep o mișcare dezordonată care generează energie electrică de curent continuu. Energia electrică astfel produsă nu este potrivită consumatorilor din locuința dumneavoastră, întrucât aceștia sunt alimentați de energie electrică de curent alternativ. Invertorul solar este cel care transforma energia de curent continuu în energie electrică de curent alternativ, jucând astfel un rol foarte important în sistemul fotovoltaic.
Contorul inteligent este cel care măsoară energia produsă și consumată, respectiv introdusă în rețea, iar accesoriile electrice sunt, practic, cablurile și alte subansamble care fac posibil transportul energiei electrice de la sistem spre circuitul din casă.
Bateria solară este un accesoriu opțional al sistemului, scopul acesteia fiind acela de înmagazinare a energiei produse în exces și neconsumate, pe care beneficiarul o poate exploata pe parcursul nopții, când sistemul fotovoltaic nu produce energie sau în cazul unei pane de curent.
Pași pentru scalarea corectă a sistemului fotovoltaic rezidențial
Evaluați potențialul acoperișului dumneavoastră
Înainte de a vă pune acoperișul la treabă, este indicat să evaluați situația acestuia. Deși nu este o regulă strictă, panourile solare fotovoltaice au o productivitate bună atât timp cât orientarea lor este spre sud, iar înclinația acoperișului se încadrează între 15 și 40 de grade.
Pe lângă criteriul legat de orientare și înclinație, este important să evaluați și de câtă lumină solară se bucură acoperișul locuinței parcursul zilei, întrucât productivitatea panourilor este direct proporțională cu expunerea la soare. Astfel, dacă acoperișul este umbrit sau lumina este obstrucționată de prezența copacilor sau a coșurilor de fum, acești factori vor avea un impact negativ asupra cantității de energie produsă.
În cazul în care acoperișul dumneavoastră nu răspunde criteriilor mai sus menționate, dacă spațiul vă permite, puteți opta pentru instalarea sistemului fotovoltaic la sol.
Identificați consumul anual de energie
În continuare, este indicat să înțelegeți, în linii mari, înainte de a discuta cu un expert, capacitatea sistemului fotovoltaic potrivit consumului anual al locuinței dumneavoastră.
Pentru aceasta este nevoie să știți cantitatea de energie facturată în ultimul an, să adunați consumurile și să le împărțiți la cele 12 luni. În acest fel, veți afla consumul mediu lunar.
Când vine vorba despre capacitatea sistemelor rezidențiale, cele mai uzuale sunt cele de 3, 5, respectiv 6 kW.
Cu toate acestea, este indicat să supradimensionați sistemul, întrucât, pe parcursul anilor în care puteți să va bucurați de sistemul fotovoltaic, pot apărea consumatori care să ridice curba de consum a locației, precum o mașină electrică, centrale de răcire sau încălzire, etc. Sistemul fotovoltaic poate fi adaptat în timp, însă este important să rețineți că va fi nevoie să schimbați invertorul. De ce? Întrucât, dacă veți dori să creșteți capacitatea sistemului de la 5 kW la 10 kW, suplimentându-l cu mai multe panouri, va fi nevoie să renunțați la invertorul de 5 kW în favoarea unuia de 10 kW. Motivul este că deși panourilor dumneavoastră vor produce, în condiții oprime, 10 kW/oră, invertorul de 5 kW va avea capacitatea să „proceseze” doar 5 kW de curent.
De câte panouri fotovoltaice am nevoie pentru o casă?
De obicei, panourile solare au o putere de ieșire cuprinsă între 250 de wați și 550 de wați, cele mai uzuale panouri rezidențiale având o capacitate aproximativă de 450 de wați. Astfel, dacă optați pentru un sistem de 5 kW, veți avea nevoie de 12 panouri fotovoltaice, obținând astfel o putere instalată totală de 5.4 kWp, calculul fiind unul simplu: 12 panouri x 0.450 kW = 5.4 kW.
Bineînțeles, pentru a avea sistemul fotovoltaic complet, cele 12 panouri trebuie să fie însoțite de structura de montaj, invertor de capacitate 5 kW și restul de accesorii menționate la începutul articolului.
În ceea ce privește spațiul necesar pe acoperiș, dimensiunea aproximativă a unui panou fotovoltaic este de 2 m. Astfel, un sistem fotovoltaic de 5 kW va necesita 24 m2 de acoperiș cu orientare și înclinație bună.
Avantajele și dezavantajele sistemelor fotovoltaice rezidențiale
Proprietarii de locuințe care decid să devină prosumatori beneficiază de numeroase beneficii. Cu toate acestea, beneficiile vin, de regulă, însoțite de o serie de dezavantaje de care trebuie să fiți conștienți și pe care le enumerăm mai jos.
Avantajele sistemelor fotovoltaice
Facturi la energie mai mici sau chiar 0;
Contorizarea energiei vă permite să injectați surplusul în rețea și să beneficiați de compensare cantitativă (1 la 1) pentru energia injectată în rețeaua națională;
Deveniți propriul dumneavoastră furnizor de energie;
Energie verde și curată;
Creșterea valorii locuinței;
Impact pozitiv asupra mediului;
Reducerea amprentei de carbon;
Mentenanță scăzută.
Dezavantajele sistemelor fotovoltaice
Costurile de instalare și întreținere sunt încă ridicate în țara noastră;
Energia solară funcționează numai în prezența soarelui, productivitatea maximă obținându-se în zilele senine de vară, când și ziua este mai lungă;
Costul ridicat al bateriilor, în cazul în care doriți stocarea energiei în exces;
Sistemele fotovoltaice rezidențiale cu o capacitate mai mare, pot necesita destul de mult spațiu.
Întrebări frecvente
Poate o casă să funcționeze doar cu energie solară?
Practic, nu este posibil. Întrucât energia solară este strict dependentă de existența soarelui, aceasta funcționează doar atunci când acesta strălucește, ceea ce înseamnă că noaptea, pe parcursul iernii sau în zilele înnorate, sistemul fotovoltaic nu va produce suficientă energie pentru a alimenta consumatorii unei gospodării. După cum am menționat deja, există opțiunea includerii de baterii pentru a asigura cantitatea de energie necesară în aceste perioade, dar acestea tind, totuși, să fie destul de scumpe. Din acest motiv, cele mai multe case cu panouri fotovoltaice solare se bazează în continuare pe rețea națională de energie.
Chiar economisiți bani cu panourile solare?
Bineînțeles! Economiile sunt substanțiale, odată ce sistemul fotovoltaic este instalat și funcțional. Acest lucru se datorează faptului că nu veți cheltui atât de mulți bani pentru a cumpăra energie electrică de la compania de utilități și, dacă optați să deveniți prosumator, vă veți bucura de compensarea cantitativă a energiei injectate în rețea.
Cât costă un sistem fotovoltaic rezidențial?
Deși costurile soluțiilor fotovoltaice au scăzut în mod constant de-a lungul anilor, prețul unui sistem complet este, în continuare, destul de ridicat. Costul total va depinde de câți kilowați de energie va genera sistemul ales, astfel, prețul unui sistem fotovoltaic începe la puțin peste 22000 Ron și poate urca la peste 50000 Ron.
Care este durata de amortizare a unui sistem fotovoltaic?
Durata de amortizare a unui sistem solar fotovoltaic depinde de o serie de factori. De regulă, investiția într-un sistem de panouri fotovoltaice se amortizează într-o perioadă de 6-15 ani.
Întrucât costul achiziției unui kWh de la furnizorul de energie este în continuă creștere, energia fotovoltaică va ajunge să fie mai ieftină decât cea achiziționată din rețea. Tocmai din acest motiv, investiția într-o soluție fotovoltaică este justificată.
În plus, există programe guvernamentale de finanțare a sistemelor fotovoltaice, precum Casa Verde, prin care puteți beneficia de o finanțare din partea statului de 20000 Ron. În aceste condiții, investiția dumneavoastră este una infimă, durata de amortizare raportată la prețul actual al energiei fiind aproape imediată.
Enesa Solar te ajută să alegi și să instalezi sistemul fotovoltaic potrivit pentru casa ta
Fie că încă sunteți în stadiul de descoperire a energiei solare fotovoltaice sau sunteți gata să investiți într-un sistem fotovoltaic pentru acasă, Enesa Solar vă stă la îndemână pe tot parcursul procesului, fiind partenerul dumneavoastră de încredere în proiectarea și implementarea sistemului fotovoltaic solar care să răspundă nevoilor dumneavoastră de consum.
Iată ce spun clienții noștri despre sistemele fotovoltaice instalate în parteneriat cu compania noastră și cât de avantajoasă a fost pentru ei investiția într-o soluție de energie regenerabilă.