Soarele este, de departe, cea mai importantă sursă de energie care susține viața pe Pământ. Progresele tehnologice din ultimii zeci de ani au pus Soarele în cu totul și cu totul altă… lumină și au direcționat atenția spre ENERGIA SOLARĂ.
Energia solară, cunoscută și sub denumirea de energie verde sau energie regenerabilă, produsă prin intermediul sistemelor fotovoltaice, a ajuns să fie o soluție atractivă pentru alimentarea cu energie electrică a lumii și este, probabil, miracolul energetic de care avem nevoie cu disperare, în era în care schimbările climatice reprezintă o amenințare iminentă pentru întreaga omenire.
De-a lungul anilor, cele mai importante bariere care au stat în calea adoptării energiei solare la scară mare au fost costurile relativ mari și scepticismul vis-a-vis de eficiența sistemelor fotovoltaice, responsabile de transformarea energiei solare în energie electrică.
Ce este un sistem fotovoltaic, din ce este compus un sistem fotovoltaic sau care sunt avantajele și dezavantajele unui sistem fotovoltaic sunt doar câteva dintre întrebările la care urmează să primiți un răspuns.
Ce este un sistem fotovoltaic?
Un sistem fotovoltaic (PV) este un ansamblu compus dintr-o serie de componente care, odată conectate, transformă energia solară (radiația solară) în energie electrică.
Cele mai importante componente ale unui sistem fotovoltaic sunt:
panourile fotovoltaice;
invertorul;
contorul inteligent;
sistemul de montaj sau de prindere pe acoperiș sau pe sol;
accesoriile electrice și mecanice.
Odată instalat, un sistem fotovoltaic este extrem de ușor de întreținut, iar costurile cu mentenanța acestuia sunt unele foarte mici. În plus, sistemele fotovoltaice sunt nu doar fiabile și durabile, ci și o sursă de energie verde, care contribuie la diminuarea poluării și a emisiilor.
Exceptând costurile de achiziție și montaj ale sistemului, din momentul în care acesta este pus în funcțiune, sistemul fotovoltaic va produce energie gratuită, lucru care se traduce în scăderea consumului de energie electrică și, implicit, a valorii facturii lunare de energie.
Tipuri de sisteme fotovoltaice
Sistemele fotovoltaice sunt clasificate în funcție de câteva specificații care fac referire la cerințele funcționale și operaționale ale acestora, dar și la configurația componentelor din care este compus și la modul în care acesta este conectat (sau nu) la rețeaua națională de energie.
Cele două mari categorii de sisteme fotovoltaice sunt sistemele conectate la rețea, cunoscute drept sisteme fotovoltaice on-grid, sistemele autonome, care funcționează independent de rețeaua națională, denumite și sisteme fotovoltaice off-grid și sistemele hibride – o combinație între cele două.
În ceea ce privește clasificarea sistemelor fotovoltaice din punct de vedere al dimensiunii, acestea se clasifică în sisteme fotovoltaice rezidențiale, compuse din câteva panouri fotovoltaice care asigură necesarul de energie al unei familii, sisteme fotovoltaice business, dimensionate în funcție de nevoile specifice de energie ale unei afaceri, ajungând până la sisteme fotovoltaice la scară industrială. Acestea din urmă sunt cunoscute și sub denumirea de parcuri fotovoltaice și sunt capabile să genereze energie suficientă pentru a acoperi necesarul de energie al unui număr impresionant de consumatori.
Cum funcționează un sistem fotovoltaic?
Cu pași mărunți, dar din ce în ce mai siguri, România începe alinierea la standardele țărilor occidentale în care energia produsă din surse regenerabile a fost adoptată de consumatori casnici sau industriali care înțeleg beneficiile economice și de mediu ale sistemelor fotovoltaice.
Începând cu finele anului 2021, organele abilitate din țara noastră au decis să adopte legea compensării cantitative pentru prosumatorii care dețin un sistem fotovoltaic cu o capacitate cuprinsă între 1 kW și 200 kW.
Conform Ghidului Prosumatorului, termenul de prosumator face referire la un client, fie el rezidențial sau business, care deține un sistem de producere a energiei și care consumă, stochează sau vinde energia produsă din surse regenerabile.
Întrucât la nivelul țării noastre interesul de a deveni prosumator este în creștere, existând și programe de finanțare în acest sens, în cele ce urmează, ne vom concentra atenția asupra modului în care funcționează un sistem fotovoltaic on-grid.
Sistemele fotovoltaice on-grid (conectate la rețea) sunt special gândite pentru a funcționa în timp ce sunt conectate la rețeaua națională de energie electrică și pentru a injecta excesul de energie produsă în rețea. Elementul fără de care sistemul, indiferent de natura lui, nu poate funcționa este invertorul. Invertorul este cel care convertește energia electrică din tensiune continuă, produsă de panouri, în energie electrică de tensiune alternativă, în conformitate cu cerințele de tensiune ale rețelei de utilități. Energia astfel produsă este, mai apoi, direcționată către consumatorii casnici. Întrucât, de regulă, cantitatea de energie electrică produsă este mai mare decât necesarul consumatorilor, surplusul de energie este injectat în rețea. Un element important în acest proces îl joacă contorul inteligent, care este instalat de operatorul de distribuție local și care măsoară atât energia produsă și furnizată către rețea, cât și energia consumată. Pe baza acestui raport este calculată compensarea cantitativă care se va resimți în facturile de energie electrică, în special în lunile reci și întunecoase ale anului.
Care sunt avantajele și dezavantajele unui sistem fotovoltaic?
Soarele este o sursă puternică de energie. De altfel, energia pe care Soarele o furnizează Pământului timp de o oră este suficientă pentru a acoperi necesarul global de energie pentru aproximativ un an.
Valorificarea unei resurse atât de însemnate face o diferență semnificativă atât pentru planetă, cât și pentru economiile lunare. Cu toate că soluțiile fotovoltaice au fost criticate de-a lungul timpului, întrucât au fost considerate costisitoare și ineficiente, opinia colectivă s-a schimbat în ultimii ani.
Iată care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale sistemelor fotovoltaice, responsabile de valorificarea energiei solare.
Avantajele unui sistem solar
Oferă independență energetică. Pe perioada zilelor însorite de vara, sistemul fotovoltaic va produce suficientă energie pentru a nu fi nevoie să consumați energie din rețeaua națională, oferindu-vă astfel independență energetică.
Este o sursă de energie verde. Energia produsă prin intermediul sistemului solar provine dintr-o sursă regenerabilă și constituie o alternativă benefică pentru protejarea planetei și reducerea emisiilor.
Ajută la economii substanțiale la factura de energie. Pe tot parcursul anului, cu precădere în zilele însorite, veți produce suficientă energie care să asigure necesarul consumatorilor unei gospodării sau a unui business, lucru care se traduce în economii la factura de energie. Reprezentăm grafic o curbă de producție și consum din anul 2021, a unui client Enesa Solar, care deține un sistem fotovoltaic de 5 kW, client care a avut un procent de autonomie de 58.41%.
Excesul de energie nu se pierde, el putând fi injectat în rețea. Devenind prosumator, excesul de energie injectat în rețea va fi compensat cantitativ.
Produce energie într-o manieră nepoluantă. Procesul de producție al energiei electrice fotovoltaice este unul curat, care nu poluează, în comparație cu energia produsă în centrale termoelectrice spre exemplu.
Energie disponibilă în fiecare zi a anului. Chiar și în zilele înnorate sistemul solar produce o anumită cantitate de energie
Nu necesită eforturi pentru întreținere. Odată instalat, sistemul fotovoltaic va funcționa în parametrii normali, fiind nevoie doar de curățarea ocazională a panourilor, în cazul în care acestea sunt instalate într-o zonă foarte uscată, cu praf, în care nu plouă des.
Reprezintă o soluție ideală pentru casele izolate, care nu pot fi legate la rețeaua națională. Marele dezavantaj al caselor de vacanță localizate în zone pitorești, departe de agitația orașelor, este lipsa utilităților. În această situație, un sistem fotovoltaic se dovedește extrem de util și pune ideea achiziționării unei astfel de proprietăți într-o altă… lumină.
Oferă posibilitatea ca energia în exces să fie stocată în baterii, pentru a fi folosită pe timp de noapte, spre exemplu. În cazul în care ideea de injectare a energiei în exces nu reprezintă o idee bună sau în cazul în care se dorește combinarea injectării cu o soluție de stocare, o baterie atașată sistemului fotovoltaic este răspunsul.
Posibilitatea de a fi instalate oriunde, atât pe acoperiș, cât și la sol. Unul dintre marile avantaje ale sistemelor fotovoltaice este faptul că oferă flexibilitate în montaj. Astfel, în cazul în care suprafața disponibilă pe acoperiș nu este suficientă, sistemul se poate monta la sol.
Dezavantajele unui sistem solar
Costuri inițiale destul de mari și o durată de amortizare a investiției care depășește câteva luni. Costurile cu achiziționarea unui sistem fotovoltaic pot fi destul de mari, în special dacă ne gândim la clienții business. Cu toate acestea, odată cu majorarea prețurilor la energie, a scăzut drastic și durata de amortizare a investiției.
Poate necesita mult spațiu pentru instalare, în cazul în care este vorba de un sistem cu o capacitate mare. Spațiul necesar instalării unui sistem fotovoltaic poate fi o problemă atât pentru un client casnic, cât și pentru un client business.
Instalarea pe bloc poate fi problematică. Deși sistemele fotovoltaice se pot amplasa și pe acoperișul blocurilor, clienții locatari ai unui bloc ar putea întâmpina dificultăți în obținerea acordului vecinilor pentru instalare.
Sistemul nu va produce energie pe timp de noapte. Întrucât funcționarea sistemului este stric determinată de prezența radiațiilor solare, pe timpul nopții sistemul solar nu va produce energie. Acest inconvenient își găsește soluția în instalarea unei baterii pentru stocarea energiei în exces, produse pe timp de zi, pentru a fi utilizată pe timpul nopții.
În zilele de vara înnorate, sistemul nu va funcționa la capacitate maximă. Zilele înnorate vor micșora cantitatea de energie produsă, însă zilele însorite vor compensa pierderile.
Producția solară scade pe timpul lunilor de iarnă. Iarna, zilele sunt mai scurte și soarele poate lipsi de pe cer din când în când. Acest lucru va influența producția de energie electrică.
Dacă este să punem în balanță avantajele și dezavantajele unui sistem fotovoltaic, vom constata că balanța înclină spre investiția într-o astfel de soluție. Această afirmație este susținută și de promovarea soluțiilor fotovoltaice prin intermediul proiectelor susținute de instituțiile statului, precum programul Casa Verde Fotovoltaice, al Administrației Fondului de Mediu, destinat tuturor persoanelor fizice care dețin în proprietate un imobil pe teritoriul României. În cadrul acestui program, compania noastră este instalator autorizat AFM Casa Verde și vă stă la dispoziție în implementarea sistemului fotovoltaic adaptat nevoilor de consum ale locuinței dumneavoastră.
Viitorul tehnologiei fotovoltaice
În ciuda tuturor provocărilor care au stat în fața adoptării acestei tehnologii la o scară cât mai largă, este cert faptul că sistemele fotovoltaice sunt eficiente și fiabile și stau la baza atingerii obiectivului global de scădere cât mai mare a emisiilor de carbon.
Conform unor studii recente publicate de IRENA, implementarea accelerată a energiei solare fotovoltaice ar putea asigura 21% din reducerile de emisii de dioxid de carbon (aproape 4,9 giga tone pe an) până în 2050, iar energia solară fotovoltaică ar putea acoperi un sfert din necesarul de energie electrică la nivel mondial până în 2050, devenind a doua sursă de generare după energia eoliană.
Acestea fiind spuse, este momentul perfect să ne îndreptăm atenția spre o soluție completă, care răspunde atât nevoilor de gestionare a resurselor planetei într-o manieră sustenabilă, cât și nevoii de gestionare a resurselor financiare în mod inteligent și chibzuit.
Enesa Solar este partenerul dumneavoastră experimentat în domeniul proiectării, furnizării și implementării centralei fotovoltaice gândită și adaptată nevoilor dumneavoastră de consum. Testimonialele clienților noștri susțin atât avantajele sistemului fotovoltaic instalat, cât și calitatea serviciilor prestate de compania noastră. În plus, puteți consulta lista proiectelor finalizate, pentru a vă face o idee și mai clară asupra beneficiilor sistemelor fotovoltaice.